Eten op de mooiste plek van Zuid Holland

Wie plaatsneemt bij Vlietzicht in Midden-Delfland kan zich bijna niet voorstellen dat zowel Rotterdam en Den Haag nog geen half uur van het plekje verwijderd zijn. Aan de Vlaardingsekade, langs De Vaart, ligt Vlietzicht. Bij zonnig weer zie je vanaf het terras een keur aan watervogels en zeilbootjes die met klapperende zeilen langsvaren. In de winter zorgt het omliggende natuurgebied voor een bijna feeëriek tafereel. Of je er komt voor een kop koffie of een uitgebreid diner, de drukte van de stad lijkt hier zo ver weg dat een bezoekje voelt als een minivakantie.

Het is even zoeken, maar zelfs de tocht erheen is een genoegen: het smalle weggetje naar Vlietzicht slingert zich over een polderweggetje langs lieflijke huisjes en prachtige natuur. Het is maar een kwartiertje verwijderd van Rotterdam en Den Haag, maar navigatiesystemen weten het niet te vinden. Het in te toetsen adres en de van daaruit te volgen route staat daarom pontificaal op de homepage van de website van Vlietzicht. Wie gearriveerd is, kan maar nauwelijks geloven dat dit betoverende plekje zo dicht bij de steden van de Randstad is gelegen. De horecagelegenheid kijkt uit over natuurmonument De Vlietlanden, een uniek laagveengebied dat in de lente en de zomer verandert in een bloemenzee waar tal van bijzondere vogelsoorten voorkomen. Denk aan blauwborstjes, buizerds en boomklevers. Maar ook in de winter is het er prachtig, mede dankzij het weidse uitzicht. Sinds enkele jaren is Vlietzicht het gehele jaar door geopend, waar het vroeger in de winter gesloten was. Het is een geweldig wandel-, fiets- en vaargebied met volop vergezichten en groen. Vlietzicht beschikt over voldoende oplaadpunten voor e-bikes en is opgenomen in Happen & Trappen, de lekkerste fietstochten van Nederland en België.

Kaart vol klassiekers

Liefde op het eerste gezicht was het toen Louis Mulder 25 jaar geleden langs een klein cafeetje aan de Vliet liep. Er was plek voor hooguit 25 gasten en het had geen keuken. Hoewel hij geen horeca ervaring had, deed hij een bod en niet veel later was het zijn eigendom. Een tijd van uitbreiden en professionaliseren volgde; het eenvoudige kleine café kreeg een volwaardige keuken en een drijvend terras waar maar liefst 200 mensen kunnen plaatsnemen. Inmiddels is aan het geheel ook een restaurant toegevoegd waar gasten bij lagere temperaturen kunnen plaatsnemen. De keuken van Vlietzicht wordt allang niet meer bemand door Louis en zijn vrouw Marleen, een team van koks zorgt dat dagverse klassiekers tot in perfectie bereid worden. Denk aan een mooie carpaccio, een perfect gebakken kogelbiefstuk, huis gepaneerde schnitzel, sliptong en gebakken mosselen. Iedere week zijn er speciale gerechten die naast de kaart besteld kunnen worden en waarop de chef extra zijn best doet. Vooral de huisgemaakte stamppotten zijn befaamd. Na een winterwandeling (met of zonder hond) aanschuiven naast de haard is puur genieten.

Gezellig aan de high wine
Maar niet alleen voor een lunch of diner is Vlietzicht de uitgelezen plek. Er kan ook een brunch, high tea of high wine worden geserveerd. Het uitgebreide buffet met warme en koude gerechten is zelfs voor grote groepen te realiseren. En dan is men niet zuinig, volgens Louis ziet hij gasten zichzelf wel eens vertwijfeld op de bol krabben bij het zien van de overdaad. En bij de buffetten doet Vlietzicht niet aan lege schalen. De high wine is nieuw in het assortiment. Op tafel komen drie mooie wijnen en allerlei hapjes en broodjes om de wijnen te vergezellen. Zo maak je iedere middag gezellig!

Pareltje van een terras

Het prachtige terras van Vlietzicht is een begrip. Het uitzicht, het water en de gezellige ambiance maken het een top plek om te vertoeven bij mooi weer. Het terras is deels voorzien van glas, waardoor je er bij de eerste zonnestralen al lekker zit. Wie het water op wil, kan bij Vlietzicht terecht voor kano’s, waterfietsen en bootjes. Daarnaast biedt het restaurant oplaadpunten voor elektrische fietsen, is er een grote parkeerplaats en zijn honden welkom. Aan zo veel mogelijk is gedacht om het de gast naar de zin te maken. En dat allemaal op de mooiste plek van Zuid-Holland, zoals eigenaar Louis zijn stek tot op de dag van vandaag omschrijft. Vlietzicht is een parel die het waard is om te ontdekken.